Förskolebarnens litteraturpris

2018-10-04

Företaget ILT Inlärningstjänst har instiftat Förskolebarnens litteraturpris. Genom priset vill man låta barn möta många typer av böcker och på så vis väcka lust och nyfikenhet kring läsning i tidig ålder.

Urvalet av de 30 böcker som barnen kan rösta på är framtagna av Anna Hällgren, barnbibliotekarie och läsinspiratör, Louise Mehdipoor, biträdande förskolechef, och Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt på ILT Inläsningstjänst.

- Det är fantastiskt att vi nu får ett pris där man lyfter bilderböcker och läsandet för barn. När vi gjorde urvalet ville vi ha ett smörgåsbord med det allra bästa av svensk bilderbokslitteratur. Allt ifrån böcker många känner igen till titlar som inte så många har hunnit upptäcka än. Vi ville ha böcker med olika uttryck, böcker som var inlästa på flera språk och böcker som passar i de flesta barngrupper, säger Anna Hällgren, medverkande i urvalsgruppen.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

- Det känns roligt att instifta Förskolebarnens litteraturpris tillsammans med engagerade förlag och stiftelsen Friends. Vi hoppas att många förskolor läser böckerna för att sedan rösta på sin favorit. Det är också kul att med priset kunna lyfta författarna och illustratörerna till dessa viktiga böcker, säger Jakob Skogholm, vd på ILT Inläsningstjänst.

Första prisutdelningen kommer ske på förskolans dag den 17 maj 2019. Priset till förskolan blir ett fysiskt bokpaket med många av de utvalda 30 böckerna samt 10.000 kr. Även författaren och illustratören som har skapat den vinnande bilderboken belönas med sammanlagt 10.000 kr.

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9