Stora barngrupper på förskolorna - Lärarförbundet larmar om hög arbetsbelastning

2019-09-04

Nu larmar Lärarförbundet om tung arbetsbelastning för deras medlemmar - och tuffare förutsättningar för barnen.
- Ett barn för mycket utgör stor påverkan på både barn och personal, säger Anna Olskog, ordförande vid Lärarförbundet i Umeå.

Enligt statistik från Skolverket hade Umeå kommuns förskolor i snitt 16,3 barn per avdelning förra året, jämfört med 15,7 året innan. Enligt Anna Olskog pressas det ibland in barn på förskolorna.

- Det utgör en stor påverkan. Ett barn är en individ och allt vad det innebär med omsorg, lärande och utveckling. Barn har rättigheter och vi lärare vill vara yrkesskickliga och tillmötesgående.

Statistiken visar att Umeå kommun förra året hade i snitt 5,2 barn per heltidsanställd. Enligt Anna Olskog är barngrupperna i kommunen alldeles för stora.

- I samklang med den ökande bristen på förskollärare så blir det ett jätteproblem där ute. Våra medlemmar ger ett entydigt svar: det är för hög arbetsbelastning. Ett sätt att handskas med det är att titta på barngruppernas storlek.

För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) menar att det pågår ett arbete med de fackliga organisationerna.

- Alla rapporter vi får in om bristande arbetsmiljö tar vi så klart på stort allvar. Ett arbete pågår nu för att få ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete.
(SVT Nyheter Västerbotten)

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9