Beslut: Förskolor ska stå för blöjnotan

2019-12-21

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist mellan Värmdö kommun och en friskola.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner. Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte försåg barnen med blöjor. Kommunen krävde då bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30.000 kronor.

Tidigare i år dömdes skolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden - en dom som alltså står fast.

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva. Flera andra - totalt 18 stycken - har valt att tillhandahålla blöjor gratis. Bland dem finns Falköping, Lindesberg och Härnösand.

Malmö stad gjorde tidigare i år en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn som går på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom då fram till en prislapp på mellan 3,5 och tio miljoner kronor.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, larmar om ökade kostnader efter domstolens beslut. De ska nu analysera beslutet för att sedan avgöra hur förbundet ska agera.

- Klart är att det får betydande ekonomiska konsekvenser för kommunerna, som redan i dag har ett ansträngt läge, säger Germund Persson, chefsjurist på SKR.
(SVT Nyheter Stockholm)

FSO-kommentar:
- Vi har inte hunnit att analysera den slutliga domen ännu, men sannolikt innebär den att kommunerna får räkna upp bidragen till de fristående förskolorna, säger FSO:s vd Mimmi von Troil.

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9