Brist på lokaler och personal gör att Göteborg tvingas betala tillbaka

2019-12-21

Göteborgs stad har fått 47 miljoner från staten för att minska barngrupperna i förskolan. Men man har inte lyckats använda hela beloppet och tvingas nu betala tillbaka.

- En anledning är att vi inte kunnat anställa så många som vi hade velat, säger Staffan Lekenstam, avdelningschef på förskoleförvaltningen, verksamhetsstyrning och utveckling.

Statsbidraget till kommunerna ska gå till att minska eller motverka en ökning av barngrupper i förskolan, antingen genom färre inskrivna barn eller skapa fler barngrupper.

De flesta kommunerna i Västra Götaland har lyckats använda hela bidraget, men Göteborg tvingas betala tillbaka 8,6 miljoner kronor. I fjol behövde kommunen också betala tillbaka pengar på grund av lokal- och personalbrist.

- Det är fortsatt en hel del områden där vi inte har tillräckligt lokaler. Det har också varit svårt att få tag i barnskötare och förskollärare, säger Staffan Lekenstam.

Göteborgs stad har använt 39 miljoner av bidraget för att minska barngrupperna.

- Vi har framför allt anställt medarbetare och behållit medarbetare som vi annars inte hade kunnat behålla, säger Staffan Lekenstam.

Vad hade pengarna räckt till?

- Det hade inneburit i runda slängar 16 medarbetare, så det kan vara en liten förskola eller en del av en förskola. Men man får räkna med att man inte kan använda alla pengar man har sökt så vi är ändå väldigt nöjda med de 39 miljonerna vi har kunnat använda, säger han.
(SVT Nyheter Väst)

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9