Skolministern: Registerkontroll kan aldrig ersätta personalens ansvar

2020-02-06

Efter övergreppsanklagelserna mot barnskötaren i Botkyrka har det lyfts krav på skärpt kontroll av personer som jobbar med barn. Skolminister Anna Ekström kan i dag inte svara på om det här är rätt väg att gå.

- Det kan aldrig ersätta att personal på förskolor har ansvar för trygga förhållanden, säger hon.

DN har pratat med en pappa på förskolan i Botkyrka som ifrågasätter hur mannen kunde få jobb där. Han vill se skärpta kontroller för personer som arbetar inom förskolan, att de årligen ska genomgå drogtester och visa upp utdrag ur belastningsregistret.

- Det är något vi måste införa för att skydda våra barn. Vi måste sluta vara så godtrogna. Det här är inte första gången något sådant här händer på ett dagis, men förhoppningsvis den sista, säger Egron Nilsson.

I dag gäller obligatorisk kontroll i belastningsregistret vid anställning av personer till förskolan - men inget mer. Det finns inga krav på varken drogtester, årliga kontroller i belastningsregistret eller utdrag ur polisens misstankeregister.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kan för tillfället inte svara på om det finns skäl att skärpa reglerna till att omfatta fler typer av kontroller.

- Det är bra att det finns krav på kontroll i belastningsregistret. Men det kan aldrig ersätta sedvanliga kontroller när man anställer folk, att man tar referenser och ringer och till tidigare arbetsgivare. Det kan heller inte ersätta att personal på förskolor har ansvar för trygga förhållanden.

Hon menar att det är viktigt att skolorna tar sitt ansvar på fullt allvar, att de ser till att ha kontroll på vad som sker inom verksamheten.

- Det ska ske varje dag, varje timme, varje minut. Signaler ska leda till att man agerar för att till varje pris undvika att en sådan här fruktansvärd händelse ska kunna äga rum, säger Anna Ekström.

(Dagens Nyheter)

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9