Etableringsstopp väcker dagbarnvårdares ilska

2020-06-24

Det mullrar bland landets dagbarnvårdare efter att regeringens utredare föreslagit ett etableringsstopp för all ny pedagogisk omsorg, det som förut kallades familjedaghem.
- Hur många gånger ska vi kämpa för vår överlevnad? säger dagbarnvårdaren Susanne Svensson.

Det är regeringens utredare, miljöpartisten Linda Eskilsson, som har utrett den pedagogiska omsorgen och där pekat på flera brister, bland annat i barns språkutveckling. Hon kom därför med två förslag. Ett som innebär tydligare bestämmelser och högre kvalitetskrav, ett annat som utöver detta också skulle innebära stopp för alla nya familjedaghem.

Kommunal organiserar strax över 1 000 dagbarnvårdare, det som en gång i tiden kallades dagmammor. När Kommunalarbetaren först skrev om Eskilssons förslag lät inte kritiken vänta på sig. På vår Facebooksida skrev upprörda dagbarnvårdare: "Vad fasiken är detta för dumheter?!", "Det mest kränkande jag någonsin hört", "Så oerhört kränkande".

En av dem som reagerat är Susanne Svensson, som har arbetat inom pedagogisk omsorg i 30 år. Hon är anställd av Göteborgs stad och har sett yrket, och synen på det, förändras.

- Vi har alltid fått jobba i uppförsbacke. Förut sade man att där går en dagmamma, de går bara hemma och passar sina egna barn och så får de lite lön för att ta hand om någon annans barn också. Men i dag är det inte så. Här i Göteborgs stad är i stort sett alla utbildade. Vi har en väldigt kontrollerad verksamhet, vi jobbar efter läroplanen, har APT och håller på att bilda lokal samverkansgrupper.

(Kommunalarbetaren)

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9